2 juni 2021 door: T.Stegeman Zorg voor uw inwoners!

door Annemarie Haak

 

De boodschap was helder.  Gewapend met spandoeken met duidelijke teksten waren de bewoners van de Veldovenlaan, de Vijverlaan en de wijk Kerkedennen naar het Rheineplein  gekomen. Gerrit Sleumer bood namens  de protestgroep Geen windmolens bij woonwijken, een petitie aan burgemeester Jan Pierik en wethouder Michel Kotteman aan, waarin duidelijk gemaakt wordt waarom het ongewenst is om langs de A35 twee windmolens te plaatsen van elk 230 meter hoog. ‘’Zorg voor uw inwoners!‘’ benadrukte Sleumer met klem. Dit is een absurd plan’’, verklaart Jan Withag, een van de woordvoerders van de protestgroep. ‘’De molens staan veel te dicht op onze woningen. Dat is slecht voor de gezondheid van omwonenden, de molens zorgen voor geluidsoverlast en bovendien krijgen wij straks last van de slagschaduw van die schoepen. Dat kan hoogst irritant zijn.’’ De groep verklaart niet tegen het plaatsen van windmolens te zijn, maar wel tegen de locatie bij de A35. De omwonenden maakten de gang naar het gemeentehuis omdat men van mening is dat er niet naar tegenargumenten geluisterd wordt. ‘’Er wordt gepraat over participatie, maar alles ligt al vast. De locatie is reeds bepaald, de hoogte ligt vast. Het is net een rijdende trein waarvan het eindpunt al bekend is. Er valt niets meer te onderhandelen Wij worden niet gehoord!’’

 

VVD in beide gemeenten tegen

 

De protestgroep heeft inmiddels contact opgenomen met noabergroep Geen wind voor Buren, die zich in de gemeente Ambt Delden sterk maakt. Afgelopen weekend werd er een spandoek van 230m op de oprijlaan van het kasteel gelegd om te laten zien, hoe groot die molens straks gaan worden. In deze gemeente Ambt Delden heeft de politiek zich reeds uitgesproken. Zo heeft de PvdA zich teruggetrokken uit de voorlichtingsbijeenkomst, omdat men van mening was dat dit te eenzijdig belicht werd. Tijdens deze bijeenkomst waren alleen de initiatiefnemers, lees voorstanders, van de windmolens uitgenodigd. De VVD  sprak zich onlangs uit tegen de komst van windmolens.

In de zevende en laatste bijeenkomst van de gespreksgroep  met de initiatiefnemers en de voorstanders, die deze week eveneens plaats vond, moest duidelijkheid komen over het participatieproces. In de loop van de tijd zijn echter veel deelnemers afgehaakt. Van de ruim 30 leden die vanaf het begin betrokken waren bij het proces, bleken er deze avond nog slechts 13 over te zijn. Het wachten is nu op het eindverslag.

In de Bornse gemeenteraad diende de VVD fractie direct een motie in om  de demonstranten te steunen. Deze haalde het echter niet. Michel Kotteman pleitte niet voor de zaken vooruit te willen lopen, ‘’Er is immers nog geen aanvraag ingediend. Er komt straks nog een heel traject met wijkuitvoeringsplannen waarbij mensen in kunnen spreken. Het is nu nog te vroeg.’’