8 juni 2021 door: T.Stegeman De familie Spanjaard

Ze lijken zo van een feest te komen. De familie Spanjaard is uitgedost in schitterende kostuums van de hand van Josje Esseveld. Speciaal voor het project de Rode Draad heeft ze deze kledij ontworpen en vervaardigd. ''Ik heb mij laten inspireren door de Living Statues'', verklaart ze. Ze maakte ooit het kostuum van Robin Hood voor een verslaggever die graag een keertje mee wilde doen. ''Daar staan de artiesten ook minutenlang stil om te poseren en zich te laten bewonderen. Dat kan bij deze kostuums ook. Ga er gezellig achter staan en laat je op de foto zetten! Een selfie kan ook en je wordt vereeuwigd als een lid van de Spanjaards!''

Het is de bedoeling dat de poppen bij elk evenement dat betrekking heeft op de Rode Draad present zijn. De kostuums verbeelden de familie Spanjaard, vader, moeder en hun drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Het is feest, vader en moeder vieren hun zilveren bruiloft en zijn klaar voor de fotosessie. De jurken zijn gemaakt van zijde. Voor de modellen en patronen heeft Josje onderzoek gedaan naar de mode van die periode. ''Met name het gepofte mouwtje was in die tijd trendy. Daaronder droeg de vrouw lange handschoenen. Het haar was meestal opgestoken met daarbij een diadeem of een ander sieraad, dus geen hoed.'' Ook de jurk van de dochters is van zijde. Vanwege de leeftijd iets uitbundiger en frivoler. ''Je kunt zien dat er geen specifieke kindermode bestond in die tijd. Met name het kleine jurkje is eigenlijk een verkleinde kopie van een volwassen jurk. Je kon je er ook moeilijk in bewegen. Spelen was praktisch onmogelijk!'' Bij elke activiteit van het project De Rode Draad zullen de poppen present zijn.  A.H.