8 juni 2021 door: T.Stegeman Kunst en cultuurplein

door Annemarie Haak

 

Het plein tussen Koetshuis en Kulturhus leek even de allure te hebben van een kunst- en cultuurplein. Dit in het kader van de Rode Draad. In het Koetshuis opende kunstenaar Elsa Snijders haar expositie, daarnaast stonden de kostuums van Josje Esseveld die officieel gepresenteerd werden. Lauren Smithuis mocht voor deze gelegenheid de jurk van de allerjongste dochter aan van de familie Spanjaard. En om het geheel compleet te maken stond op het dak van de foyer van het Kulturhus het kunstwerk van Anne Exterkate, dat gemaakt is voor de Catwalk of Nature. Dit is een onderdeel van een grote route door Twente waaraan zo'n veertien kunstenaars hebben meegewerkt, ieder met zijn eigen interpretatie van het Textielfestival. Exterkate heeft zich laten inspireren door Twente en verschillende Twentse elementen verwerkt in zijn getufte wandkleed. Zo zien we handen die bezig zijn met spinnen en weven, de fabrieksschoorsteen uit Delden die vroeger onderdeel was van een fabriek, katoenplanten, die de katoen leveren voor de industrie en het Twentse Ros, het wapen van Twente.

Elsa Snijders heeft zich voor haar expositie laten inspireren door haar omgeving en verschillende dingen verzameld. Vervolgens heeft ze een combinatie gemaakt met diverse technieken waaronder schilderen en schrijven met als motto: laten we het leven versieren.

 

Bussemakerhuis weer open voor publiek

Na maanden gesloten te moeten zijn, heeft het Museum Bussemakerhuis zaterdag haar deuren weer geopend en dat is een hele opluchting. Er is immers een prachtige tentoonstelling te bewonderen. Het Bussemakerhuis komt uit de kast! Een prachtige kledingcollectie uit het eigen bezit met kostuums die al behoorlijk op leeftijd zijn. En dat moet getoond worden. Tot eind juli is er nog gelegenheid om te komen kijken. Daarna wordt de expositie gewisseld met lingerie door de jaren heen. Dat klinkt in ieder geval heel erg spannend.