25 januari 2018 door: T.Stegeman Huisartsen betrekken Gezondheidscentrum Poort van Borne

Het afgelopen weekend zijn de gebruikers van huisartsenpraktijk de Watertoren overgegaan naar de Poort van Borne. De voormalige Theresiakerk is nu definitief gezondheidscentrum geworden.

De verhuizing was een hele operatie, maar wel eentje die tot in het kleinste detail goed was voorbereid. ‘’We hadden van te voren goed geïnventariseerd welke spullen nieuw aangeschaft moesten worden en wat er aan bestaande inboedel mee zou moeten’’, vertelt praktijkmanager Maria Weersink. De indeling van het nieuwe onderkomen was bekend en hierdoor kon er heel efficiënt gewerkt worden. ‘’Ons nieuwe onderkomen is veel ruimer, de werkplekken zijn groter, er is zelfs rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding. Bovendien zijn we met de hele praktijjk als team naar het nieuwe gezondheidscentrum gegaan. We zijn bij elkaar gebleven en dat is een groot pluspunt!’’ Alle patiënten werden op de hoogte gehouden en zijn van te voren ingelicht over de verhuizing die in één dag geregeld moest worden. ‘’Het was een hele klus, maar we hebben het samen met z’n allen gedaan, zodat we na het weeeknd aan de slag konden.’’

Maandag was het even spannend hoe de reactie zou zijn van de eerste patiënten zou zijn, maar die waren vanaf het eerste moment positief. ‘’Bijna iedereen vond het een prachtig gebouw geworden en was lovend over de indeling!’’ Binnenkort zal ook de serviceapotheek in gebruik genomen worden. De verwachting is dat eind januari alle huurders hun plekje gevonden zullen hebben in het nieuwe gebouw.

Het hele verbouwtraject heeft zo’n veertien maanden geduurd en in die periode heeft het gebouw een ware metamorfose ondergaan. Hoewel het is nog steeds een kerk gebleven en dat is heel duidelijk te zien. ‘’We wilden juist het karakteristieke van het gebouw bewaren’’, licht apotheker en ontwikkelaar Erik Mijnhardt toe. ‘’Deze kerk heeft zulke prachtige details, die wilden we benadrukken en eruit laten springen zodat ze nu nog beter tot hun recht komen. In elke ruimte die gerealiseerd is, komt nog een deel van de kerk terug.’’

Mijnhardt kocht de Theresiakerk van het Bisdom Utrecht en om inspiratie op te doen bezochten hij en het bouwteam, samen met de toekomstige huurders diverse verbouwde kerken in het land. ‘’We hebben hierdoor vooral geleerd hoe het niet moet’’, verklaart de eigenaar. In veel gezondheidscentra was nauwelijks nog iets van het bestaande gebouw terug te vinden en domineerde de nieuwbouw de oude kerk volledig. Dit is bij de Therersiakerk niet het geval.

‘’Veel disciplines bij elkaar, waardoor heel efficient gewerkt kan worden’’

De gebruikers zijn ondergebracht in units die aan de zijkanten en de voor-en achterkant van het gebouw zijn gerealiseerd. Hierdoor blijft een groot plein in het midden open, waardoor met name de fraaie ribstenen gewelven, de raampartijen en de neogotische stijl van het gebouw goed te zien zijn. De doopvont en een kerkbank hebben een prominente plek gekregen op dit plein, dat verder niet verwarmd wordt. De praktijkruimtes zijn opgebouwd uit witgeschilderde wanden van gewapend polystyreen, een materiaal dat oude en nieuwe  bebouwing goed op elkaar aansluit. Op het voormalige altaar is een grote trap gerealiseerd die naar een terras leidt dat voor verschillende doeleinden te gebruiken is. Zo zal er ook een keuken ingericht worden voor eigen gebruik van de huurders.

Het nieuwe gezondheidscentrum brengt verschillende zorgverleners samen onder één dak, waardoor patiënten in een gebouw terecht kunnen voor een breed aanbod aan behandelingen. Bovendien kunnen  zorgverleners hierdoor heel efficiënt samenwerken. Het zorgcentrum biedt onder meer ruimte aan huisartsen, een servicepunt van de apotheken Stoop en Dana, fysio-, huid- en podotherapie, osteopathie, logopedie, diëtist, oefentherapeuten, psychologen, psychiater, ergotherapie, homeopathie, verloskunde, wellness massage en diverse thuiszorgorganisaties.

Bezoekers kunnen hun auto parkeren aan de zijkant en aan de voorkant van de kerk. Mijnhardt is nog in overleg met de gemeente over eventuele uitbreiding van de parkeerplaatsen. Gebruikers en medewerkers van het gezondheidscentrum kunnen overdag reeds gebruik maken van de parkeerplaats van restaurant Jasmin Garden aan de overkant. ‘’Als goede noabers hebben we dat met elkaar overlegd’’, aldus Mijnhardt.

Key2-Bouwmanagement realiseerde het project dat door Architectenbureau Reitsema bedacht werd. Beide zijn bijzonder trots op het eindresultaat. ‘’De combinatie met het bestaande gebouw is bijzonder goed gelukt. Kijk eens naar dat metselwerk van de gewelven. Dat komt nu toch schitterend tot zijn recht!’’ Bij de bouw is gekozen voor mooie materialen, licht messingkleurige kozijnen en hekwerken, de geluiddempende gietvloer en het kwalitatief hoogwaardige stucwerk geven het gebouw een tijdloze uitstraling. Dankzij de positieve reacties op de herbestemde kerk heeft Mijnhardt tevens het initatief genomen voor een twee zorggebouw naast de kerk.

A.H.