25 januari 2018 door: T.Stegeman Toet’nbloazers mogen meedoen in Oldenzaal

Het hoge woord is eruit: De Toet’nbloazers hebben officieel de toezegging om mee te mogen doen aan de optocht in Oldenzaal. Afgelopen zaterdag kwam er wederom een delegatie uit de Boeskoolstad naar de hal om de wagen te keuren. Daar was de afgelopen weken met man en macht gewerkt aan de afwerking zodat de afvaardiging een goed beeld zou krijgen van de creatie. De toezegging is een hele opluchting voor de wagenbouwers. ‘’Je bent pas gerust gesteld als je het zeker weet!’’ verklaart Wouter. ‘’Tot die tijd blijft het speculeren, nu kunnen we echt naar de afronding toe werken!’’ Zeker vier tot vijf dagen in de week zijn de bouwers present in de carnavalshal aan de Steenbakkersweg. De tijd dringt en er moet nog aardig wat gebeuren. Het plakken is klaar, maar nu moet het geheel nog een kleurtje krijgen. De damesgroep bekommert zich om het naaien van de kostuums, de loopgroep bestaat uit 111 deelnemers en die moeten allemaal in het pak. Vlammetjes en brandweermannen, het thema draait om de  brandweer. Een hele klus maar ook hier geldt dat vele handen licht werk maken en elke week wordt er druk genaaid, geknipt en geplakt. ‘’Waar het om gaat zijn de details, daar letten ze op in Oldenzaal’’, vult Roy Olde Meule aan. Hij heeft als eenling al een paar keer mee gelopen en weet waar de jury op let. ‘’Een tandwiel, een bijl, een emmer op de wagen, draaiende objecten, een blusapparaat. Kleine opvallende zaken, die trekken de aandacht. Het gaat om creativiteit!’’

Het is de eerste keer dat de vereniging meedoet in Oldenzaal. Vorig jaar tijdens de Bornse optocht  kreeg de groep veel lovende kritieken waaronder de tip om het een keer in de Boeskoolstad te proberen. Dat liet de groep wagenbouwers zich geen tweede keer zeggen en tijdens de jaarvergadering werd het idee voor het komende carnavalsjaar gepresenteerd. Het ontwerp kreeg veel bijval en men besloot de gok te wagen. ‘’We weten wel dat we ons niet kunnen meten met de grote carnavalsverenigingen uit de regio, die enorme budgetten ter beschikking hebben, maar we willen laten zien wat we kunnen en hoever we kunnen komen. Daar leren we van!’’, verklaart bestuurslid Hans Wentzel.  De groep wagenbouwers is al bijna een jaar bezig met deze creatie en Hans steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ‘’Daar waar andere clubs klagen dat de jongeren niet gemotiveerd zijn, kunnen wij als bestuur juist trots op onze jongeren.

Zij trekken deze kar en zijn hier avonden achtereen aan het werk. Zonder hen hadden we dit nooit gekund!’’

De hele creatie bestaat uit drie delen, een trekker omgebouwd tot VW-bus die de ladderwagen trekt en daarachter weer een tankwagen waarin het aggregaat verborgen zit. ‘’De loopgroep loopt ervoor en daarachter een groep van twintig mensen rondom de wagens, puur alleen vanwege de veiligheid’’, haakt Jeroen van den Berg in. ‘’Hier in Borne ligt de nadruk met name op de veiligheid, de eigen optochtcommissie let vooral daarop. Dat is ook heel belangrijk, maar in Oldenzaal kijkt men tevens naar creativiteit. Daar ligt de lat toch beduidend hoger!’’

Nog twee weken te gaan. De creatie nadert zijn voltooiing.  Zaterdag worden de wagens bij goed weer naar buiten gereden en moeten de draaiende delen bevestigd worden. ‘’Dat kunnen we hier in de hal niet want het dak is te laag. Met de koppen erop wordt het allemaal erg hoog. Vervolgens wordt alles uitgetest, een spannend moment. Als dat allemaal lukt, is het einde in zicht!’’                 A.H.