8 februari 2018 door: T.Stegeman Jan Wensink al halve eeuw prins

Een groot spandoek hangt  aan de gevel van zijn huis aan de Woolderweg. Jan Wensink was vijftig jaar geleden prins van cv de Toet’nbloazers en is nog altijd betrokken bij de vereniging. Daarom kwamen zijn collega-exprinsen allemaal op bezoek om het doek op te hangen.

Jan straalt van trots! Hij weet nog goed hoe het er aan toe ging destijds. ‘’Ik was turner bij Borne’28, gaf les, mijn vader was voorzitter, we kenden veel mensen en ik denk dat het daarom te doen was, want de vereniging stond destijds nog in de kinderschoenen. Er werd gezocht naar een prins die tevens voor wat aanhang zorgde!’’  Jan had wel zin in een geintje zoals hij dat noemde en zo werd hij de tweede prins van de Toet’nbloazers. In een locomotief werd hij in zijn bruine pak op de dansvloer gegooid! ‘’We hadden zo’n vijftig leden en met wat publiek erbij konden we een leuk feestje bouwen in de Ster aan de Markstraat. Een optocht was er nog niet. Die kwam pas een jaar later toen Henny Bosch prins werd. ‘’Er lag sneeuw en het was steenkoud! We konden de wagen amper vooruit krijgen!’’ Hij kan er nu hartelijk om lachen. Gelukkig is er sindsdien heel veel veranderd. De Toet’nbloazers groeiden, er kwamen meerdere verenigingen bij en het carnaval veroverde zich een plekje in het Bornse. Was er destijds nauwelijks animo voor de optocht, momenteel worden er honderd startnummers vergeven!

 

Als trainer bij de gymnastiekvereniging had hij ook een meidengroep onder zijn hoede. Met de opgedane kennis van een cursus ritmiek, wist hij de meiden zo gek te krijgen dat ze optraden tijdens de carnaval.

Het werd zelfs een jarenlange verbintenis. Toen hij voor zijn werk naar het zuiden des lands moest, ontdekte hij de Krelis. De carnavalspop die het symbool van de drie dolle dagen is. Dat moesten ze in Borne ook weten en zo is het gekomen dat er nu nog altijd een Krelis wordt opgehangen op de vrijdagavond na het uitreiken van de sleutel. Zoals reeds gemeld bleef Wensink betrokken bij de vereniging, nam zitting in het bestuur, werd voorzitter  en trok de kar van de ex-prinsen, een groep waar hij zich nog altijd heel erg thuis voelt. ‘’We treden elk jaar op tijdens de gala, maken samen diverse keren uitstapjes en doen mee in de optocht. Ik sta altijd op dezelfde plek op onze wagen, links vooraan, dat is mijn plek!’’ Ook dit jaar is hij weer present, maar er is nog iets dat zijn belangstelling heeft gewekt. Een groep jongeren met een beperking bouwt een eigen wagen in de carnavalshal en daar heeft de 79-jarige prins Jan erg veel plezier aan. ‘’Na de optocht gaan we met deze groep in de Ster feest vieren!’’  Op de plek waar het vijftig jaar geleden allemaal begon!

A.H.