28 februari 2018 door: T.Stegeman Slijpen en keuren tot het ijs goed is

Het vriest behoorlijk en bij menig schaatsliefhebber begint het te kriebelen. De schaatsen worden uit het vet gehaald en dan is de eerste gang naar de slijper. Mocht de ijsbaan open gaan en die kans is groot, dan wil je toch goed voorbereid zijn. Eurosport aan de Stationsstraat weet ervan mee  te praten. Dagelijks worden er schaatsen binnen gebracht voor het slijpen. Medewerker Maikel Pol heeft er bijna een dagtaak aan.  ‘’Nu het kouder wordt krijgen mensen zin aan het schaatsen,’’ verklaart Jan Schefer. ‘’We krijgen hier van alles binnen, noren, hockeyschaatsen kunstschaatsen. Vroeger konden we zeker veertien dagen op hyet ijs, die zekerheid heb je nu niet meer, je mag al blij zijn als je één dag op het ijs kunt staan. Dus de liefhebbers willen voorbereid zijn wanneer de baan open gaat!’’  Schefer merkt dat ook het slijpen van schaatsen minder bekend is geworden in de loop der jaren.  ‘’Wij doen dit al jaren en zijn van mening dat het erbij hoort. Het is onderhoud aan je materiaal. Omdat het gebruik van schaatsen vermindert moet je heel alert zijn op roest en dergelijke.’’  Daardoor weet het publiek de sportzaak te vinden. ‘’Ik zal straks een extra pirouetje voor je draaien’’, lacht een goeed ingepakte  jonge dame nadat ze haar kunstschaatsen heeft afgegeven.  Schefer en zijn medewerkers genieten. De etalage ligt nu vol met nieuwe schaatsen. Daar waar normaliter de sportschoenen staan uitgestald kunnen nu lage en hoge noren bewonder worden. Zelfs de klapschaats heeft een plekje in het assortiment. ‘’Willen mensen hun oude schaatsen wisselen voor een paar nieuwe, dan kunnen de ‘’tweedehandsjes’’ met een prijskaartje in de winkel gelegd worden.  ‘’’’Zodra het ijs dik genoeg is, gaan de schaatsen als zoete broodjes over de toonbank.

Andre Wanink, voorzitter van de IJsclub Zenderen is optimistisch. Elke avond wordt de ijsbaan aan het Hag gekeurd. ‘’Het ijs is nu zo’n 5 cm dik, nog één centimeter erbij en dan kan de baan open!’’ Hier en daar zitten nog een paar zwakke plekken. Zo is er nog een plek waar een paar watervogels zitten, maar Wanink verwacht dat die spoedig zullen vertrekken als het wak dichtvriest. ‘’We zijn met vier ijsmeesters en bekijken elke dag het ijs. Ik denk dat we vanavond gaan sproeien. Met een nachtvorst van 9 tot 10 graden moet een extra ijslaagje lukken!’’ De zon is spelbreker volgens Wanink. ‘’Overdag stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt en dat is funest. Dan schiet het niet op.’’ De voorzitter verwacht echter wel dat de baan deze week voor de schaatsliefhebbers open zal gaan. ‘’Langs de kant en langs het spoor zijn nog enkele zwakke plekken, die houden we in de gaten. Het moet immers wel verantwoord zijn om te schaatsen, maar dat we deze week kunnen schaatsen staat vast’’.   Dus schaatsfans houd het internet in de gaten!

A.H.