28 februari 2018 door: T.Stegeman Met de noabers op veurjoarsvesiete

‘’Want aj in Boorn bint geboren, hej ergans aans niks verloren….!’’ Het bekende lijflied van de Boornse Noabers klinkt je al tegemoet vanuit de oefenruimte.  De stemming zit er goed in, ze zijn er  helemaal klaar voor. Het gezelschap heeft er weer zin in. Er wordt nog even druk gerepeteerd maar in het weekend van 9, 10 en 11 maart staat het gezelschap weer op het podium van het Kulturhus.

Toch zijn er ook een aantal veranderingen. Harry Baartman heeft het gezelschap verlaten. Hij was elk jaar onder meer verantwoordelijk voor de kwis, waarin het publiek getest werd op bekende en minder bekende zaken in Borne. Die kwis verdwijnt nu ook. ‘’Met de komst van mobiele telefoons en internet, werd het steeds eenvoudiger om de antwoorden op te zoeken en dat maakt het samenstellen van een kwis steeds lastiger en ook minder leuk’’, verklaart voorzitter Freek Lindenhovius.  ‘’Het ging immers om de parate kennis!’’ Baartman had tevens een behoorlijke inbreng in het programma. Met zijn vertrek ontstond er een leegte, maar Monique van den Berg heeft die weer ingevuld. Deze vrouw heeft haar sporen op het artistieke vlak al ruimschoots verdiend met haar optredens op het Dijkhuis en in de revue van Azelo. Ook het tijdstip is veranderd. Voorheen trad het gezelschap steevast in januari op met de Niejjoarsvesiete, maar van wege de drukte en de stress tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling is uitgeweken naar maart en heeft de voorstelling zijn nieuwe naam gekregen:  de Veurjoarsvesiete. Met deze wijziging  moesten ook de oliebollen en de krentenwegge geschrapt worden, maar daarvoor in de plaats wordt iets lekkers bij de koffie geserveerd.

Nieuw is ook de medewerking van het trio Everthree, dat bestaat uit Willen ten Thije en Anneke en Johan Kopp. Deze muzikanten gaan het publiek vermaken in de pauze, maar ook voorafgaand aan de voorstelling en na afloop.  ‘’Met name in de pauze en na afloop wilden we toch een beetje de sfeer van de zaal handhaven. We kregen het gevoel dat het dan een beetje dood viel. Met deze rasmuzikanten, die in de foyer zullen spelen,  hopen we de sfeer vast te kunnen houden. Wij als noabers kunnen dan na de voorstelling ook meegenieten.’’

Het programma is verder gelijk gebleven. Veel sketches, veel muziek waarbij de lach voorop staat. Solo’s van Ada Ellenbroek, Rob van Munster, Hans Wools en Freek Lindenhovius, maar ook sketches waaraan meerdere personen meewerken. ‘’Jan Riesewijk heeft voor teksten gezorgd, maar ook onze eigen Ada, Hans en ikzelf. Die stukjes worden door de overige spelers opgevoerd en samen maken we er een mooi geheel van, afgewisseld met muziek van Gerrit en Annemiek Rensink.’’

Op 9, 10 en 11 maart wordt het programma op de planken gebracht. De kaartverkoop is inmiddels gestart, maar er zijn nog kaarten verkrijgbaar bij het Kulturhus, ze kosten 12,50 euro met inbegrip van koffie en iets lekkers. De avondvoorstellingen op de vrijdag en zaterdag beginnen om 19.30u, de matineevoorstelling op de zondagmiddag begint om 14u.

A.H.