7 maart 2018 door: T.Stegeman Drie nieuwe buslijnen door Borne

Jazeker, het staat er goed. Iedereen mag gratis met de buurtbus, althans voorlopig. Maandagmiddag werd door wethouder Herman Mulder symbolisch het startsein gegeven. Mulder maakte een ritje met de bus en werd bij het station opgewacht door een grote groep vrijwilligers die de bus gaan rijden. ‘’Na de oproep meldden zich zo’n veertig vrijwilligers’’, verklaarde Mulder. ‘’Na selectie bleven er dertig over die nu daadwerkelijk als chauffeur op de bus gaan rijden.’’ Een geweldig aantal. Mulder benadrukte dit nog eens. De buurtbus neemt elk uur drie verschillende routes, waarvan de start altijd bij het station is:  één via de Bornsche Maten (lijn 530), één via de Stroom Esch (lijn 531) en een route via Letterveld (lijn 532). Dit zijn drie nieuwe lijnen. Belangrijkste wijziging is dat lijn 30(vaste lijndienst) daarmee komt te vervallen. Datzelfde geldt voor de ‘lus’ van lijn 51 door de wijk Letterveld. De buurtbus rijdt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur.

Het is de bedoeling dat er medio mei een nieuwe bus gaat rijden die geheel rolstoelvriendelijk is en goed toegankelijk. ‘’Deze bus is nog niet helemaal klaar, dus voorlopig rijden met deze bus’’, licht voorzitter Erica Holtkamp van de beherende stichting toe. Langs de route zijn verschillende opstapplaatsen gerealiseerd waar passagiers kunnen instappen. Met name bij het Dijkhuis, de Fleminghof, Sancta Maria, het Witte Huis en het wijkcentrum in de Stroom Esch zijn haltes gepland. Zelfs een ritje naar Ikea behoort tot de mogelijkheden. Nog niet alle haltes staan op hun plek, maar dat wordt binnenkort gerealiseerd. Afgelopen zaterdag werden er proefriten gemaakt met de chauffeurs. ‘’De meeste chauffeurs komen uit Borne, maar we wilden toch graag dat iedereen een keer de route gereden had’’, legt Erica uit. ‘’Er zitten enkele vervelende stukken in zoals onder meer de drempels in de Von Bonninghausenstraat. Daar moet je wel voorzichtig overheen!’’ In een folder die op diverse plekken in het dorp verkrijgbaar is, staan alle opstapplaatsen aangegeven met de vertrektijden erbij. De buurtbus vertrekt vanf het station op het hele uur, ongeveer 13 minuten over het hele uur en op het halve uur.  De eerste rit gaat naar de Bornsche Maten, deze gaat ook naar Ikea. De tweede route is naar de Stroom Esch en de derde naar het Letterveld.

Met de aanpassing in het busvervoer wordt beter ingespeeld op de behoefte van mensen in Borne, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De nieuwe buurtbus is een logische invulling van het verbeterplan waar de provincie Overijssel, de 14 Twentse gemeentes, consumentenadviesorgaan ROCOV Twente en Keolis Nederland gezamenlijk aan hebben gewerkt. Buslijnen waar relatief weinig mensen gebruik van maken verdwijnen, maar tegelijk zullen er nieuwe, alternatieve vormen van mobiliteit geïntroduceerd worden.

Elke dag rijdt de buurtbus, behalve op zaterdag en zondag. Ook op feestdagen wordt er niet gereden. In de bus is plaats voor acht personen. Handbagage is toegestaan maar grote goederen zoals wandelwagens en vouwfietsen kunnen alleen in overleg met de chauffeur meegenomen worden.

Voor meer informatie wordt verwezen naar www.twents.nl/buurtbus

A.H.