7 maart 2018 door: T.Stegeman De Tuinkamer voorziet al tien jaar in behoefte

Op een gezellige manier samen de dag doorbrengen. Dat is in het kort gezegd de doelstelling van de Tuinkamer. De dames Kamp en Jansen kijken er naar uit. ‘’Dat nemen ze me niet meer af’’, verklaart mevr.Kamp. ‘’Zelfs een afspraak met de dokter verzet ik ervoor!’’ Ze moet er zelf hartelijk lachen, maar aan haar gezichtsuitdrukking is te zien dat het menens is. ‘’Het is altijd gezellig zo met elkaar, we drinken koffie, kletsen over van alles en nog wat of doen een spel samen met de begeleiders.’’ Ook mevr. Jansen vindt het heerlijk in het Theaterhoes in Hertme waar de Tuinkamer is ondergebracht. Ze woont in Zenderen maar komt oorspronkelijk uit Winterswijk. Ze vindt het juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Beide vrouwen komen elke week naar Hertme en wonen verder nog gewoon thuis. ‘’Ik heb een appartement op de Schoener en moest er eerst niets van weten toen mij voorgesteld om naar de Tuinkamer te gaan’’, vertelt mevr.Kamp hoofdschuddend. ‘’Met hand en tand heb ik me verzet! Maar wat had ik me toch vergist. Ik kom nu drie dagen en vind het heerlijk!!’’

Helga van den Berg kijkt glimlachend toe. Ze geniet zichtbaar van deze positieve vrouwen. Als wijkverzorgende in dienst van Carint Reggeland kwam ze dikwijls schrijnende situaties tegen. Alleenstaande mannen en vrouwen die ontzettend eenzaam waren en in veel gevallen tussen de wal en het schip vielen. ‘’Voor hen was een plek in het Dijkhuis net een brug te ver, maar ze hadden daarentegen erg veel behoefte aan aandacht, contact en ontmoeting.’’ Helga besloot hiervoor ruimte te bieden in haar eigen huis aan de Oude Es.

Ze schreef een plan van aanpak en kreeg onmiddellijk de benodigde financiële steun. Haar serre werd omgedoopt tot de Tuinkamer en de eerste cliënten schreven zich in. Gezellig met elkaar koffie drinken, samen voor het eten zorgen en een spel doen. ‘’De clienten verblijven hier van ’s morgens 10u tot ’s middags 4u. Wie na het warme eten even wil rusten, kan dat en ook is er tijd voor een spel.’’ Het concept sloeg aan en na twee-en-een half jaar werd de serre te klein en moest een andere oplossing gezocht worden. Die werd gevonden in het Theaterhoes in Hertme. Uit de hele regio komen de cliënten naar de Tuinkamer, die vier dagen per week open is. Al naar gelang de indicatie kunnen de cliënten er terecht. Helga heeft de leiding samen met Leonie Hulleman en Fina Smienk. Bovendien kan het team rekenen op de steun van vrijwilligers. ‘’Het is hier kleinschalig en laagdrempelig. Mensen voelen zich hier gauw op hun plek,’’ vervolgt Helga. ‘’Het is een uitkomst voor ouderen die nog op zichzelf wonen, maar toch wel hulp nodig hebben. Zo blijven ze onder de mensen. Met name voor ouderen waarvan de kinderen verder weg wonen is deze opvang een verlichting.’’ De Tuinkamer is op deze manier een prefecte tussenstap tussen zelfstandig wonen en een plek in een verzorgingshuis.

De Tuinkamer bestaat deze maand precies tien jaar en dat moet gevierd! Daarom is er donderdag feest! Samen met de ruim twintig vrijwilligers staat er een fantastisch programma op de rol.

Om tien uur worden alle cliënten onthaald op koffie met gebak en dan kan het feest beginnen.

A.H.