Bijen staan bekend om hun ijver, gemeenschapszin, ordening en zelfopoffering. Eigenschappen waarover mensen ook graag zouden beschikken. Bijen waren vroeger dan ook heel belangrijk in de agrarische sector en vormden een niet onbelangrijke aanvulling op de inkomsten. Vandaar dat in veel gemeentewapens, ook het Bornse, bijen voorkomen. In veel gevallen met een bijenkorf erbij. Nu zijn het voornamelijk hobbyisten die bijen houden. Toch werd er nog elk jaar een bijenmarkt opgezet. Dit jaar voor de tachtigste keer op 7 april.
Berti Velthuis houdt zich al ruim 35 jaar bezig met het houden van bijen. Als geen ander weet hij hoe moeilijk het soms is om de volkjes in stand te houden. De aggressieve bestrijdingsmiddelen, de verslechterde bijenweides en de opkomst van mijten zijn een toenemende bron van zorg. ‘’Het vak van imker is een ambacht, daar heb je kennis en ervaring voor nodig!’’ zegt hij uit de grond van zijn hart. Regelmatig krijgt hij de vraag of hij nog een volk wil verkopen, wanneer een collega weer eens alles kwijt is. ‘’Bijen moet je heel goed verzorgen. Met name de varroa-mijt is funest’’, legt hij uit. ‘’Het beestje is zo groot als een speldeknop, dus bijna niet te zien, maar deze zuigt de larve helemaal leeg. Bovendien loopt de bij dan een gaatje op in zijn lijf, dat nooit weer dicht gaat. Dit wordt zijn dood als je er niet op tijd bij bent!’’ Gelukkig zijn er biologische bestrijdingsmiddelen op de markt waarmee je deze plaag te lijf kunt gaan. Die zijn onder meer te koop op de bijenmarkt. Velthuis behoort dan ook tot de vaste bezoekers. ‘’Op de markt kun je alles vinden wat je als imker nodig hebt, kasten, ruwe waas, kaarsen, merksetjes en ook tabak’’.
Dat brengt hem op een verhaal uit de oorlog. Imkers hebben tabak nodig om hun imkerspijp te stoppen. ‘’In de oorlog was tabak echter op de bon! Om toch aan rookwaar te kunnen komen, lieten pijprokers zich inschrijven als imker en kregen zo de felbegeerde tabaksbonnen!’’
De bijenvereniging bestaat dit jaar tachtig jaar en zo vaak is ook de markt opgezet, die elke eerste zaterdag van april op de rol staat. De allereerste markt dateert echter van 23 april 1938. Destijds gehouden in een weiland achter ‘’Old Coopershall’’ in Zenderen. De voorzitter van de Bornse afdeling van de Landelijke Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt te Wageningen, is Bernard Eekman, zoon van huisarts G.J.Eekman. Er werden 153 korven en 78 kasten aangevoerd. In die tijd werden bijenvolken voornamelijk gehouden in korven die eigenhandig gevlochten werden. Velthuis kent dit ambacht ook nog en soms geeft hij nog wel eens een demonstratie. Deze korven werden op heidegronden geplaatst, deze waren goed voor de winning van honing. Om te kunnen oogsten werd het bijenvolk voor tweederde gedood, geslacht zoals dat in vakjargon heet. De rest kon in leven gehouden worden voor het jaar erop. ‘’Bij het gebruik van kasten is dit doden niet nodig,’’ legt hij uit. ‘’Door voldoende gedenatureerde suiker te voeren, suiker die niet geschikt is voor consumptie, kun je bijenvolken in zeer goede conditie houden tot in het voorjaar.’’
De bijenmarkt heeft in de loop der jaren veel locaties gehad, Zenderen, Almelo, Bornerbroek, maar is na veel omzwervingen weer in Borne terug gekeerd. ‘’Het is zelfs al eens samen met de veemarkt georganiseerd, maar nu zitten we op de tuinen van Floralia. Bloemen en bijen hebben iets met elkaar en we voelen ons daar perfect op onze plek,’’ benadrukt Velthuis nog eens. Het aantal imkers neemt tot zijn grote vreugde weer toe. ‘’Ik heb ooit les gegeven in Enschede over het houden van bijen en was blij dat er zeven of acht cursisten in de klas zaten. Nu worden er op tal van plaatsen cursussen gegeven en de belangstelling is enorm. Niet alleen van mannen maar ook van vrouwen! Zelfs jongeren verdiepen zich in het vak!’’ De bijenmarkt is dan ook heel belangrijk, daar treffen de imkers zich en worden de ervaringen uitgewisseld. Uiteraard is de markt ook voor leken heel interessant en zeker de moeite waard. Floralia biedt haar producten uit de tuin aan en bovendien is er van alles te doen op het complex. De imkers verwelkomen u tussen 8 uur en 12 uur.
A.H.