Door Annemarie Haak
De huur is opgezegd. Volgend jaar op 30 april 2019 zal Elvira van den Bos haar winkel voor de laatste keer op slot doen. De concurrentie op internet, de hoge huren in het centrum en het teruglopen van de omzet zijn onder meer de redenen, die de eigenaar tot dit besluit gedwongen hebben. ‘’Deze winkel was mijn leven. Handwerken was mijn grootste hobby. Ik heb mijn droom op deze plek kunnen realiseren, maar nu moet ik kiezen’’.
Johan ten Buuren startte de zaak op in 1976 met de verkoop van naaimachines en fournituren. Elvira nam het stokje over in 2003. ‘’Het was destijds een zaak met elf werknemers die allemaal parttime in dienst waren’’. Elvira had al even geproefd aan het ondernemerschap met haar bakwinkel De Suykerbuyck. De eerste bakwinkel boven de grote rivieren. Opgestart in een unit achter haar woning aan de Kortenaerstraat. De overstap naar het centrum was voor haar een hele logische. ‘’Ik was dol op bakken, maar vond naaien en handwerken nog geweldiger. Bovendien groeiden we uit ons jasje met de bakproducten. Het moest groter.’’ De ondernemer koos voor een combinatie van beide. In de winkel werd een speciaal hoekje ingericht voor bakproducten.
Nee verkopen past n
iet bij ons
Dat dit echter geen goede keuze was bleek al gauw en Elvira besloot zich volledig op de naaiafdeling te richten en deze nog verder uit te breiden. Het handwerken kwam weer in trek. Haken en breien werden hot, borduren herontdekt, kortom een heel nieuw segment kon aangeboord.
De ondernemer speelde hier op in en voelde zich als een vis in het water. Eigen gemaakte voorbeelden sierden de winkel, nieuwe technieken werden uitgeprobeerd, er werden workshops gegeven en service, persoonlijk advies en kwaliteit stonden hoog in het vaandel. ‘’We hebben altijd gezorgd dat we een breed en ruim assortiment in huis hadden. Letten op de ontwikkelingen in de markt en daarop inspelen. Zo kwamen veel oude technieken weer op: macramé, tunisch haken, quilten, wij zorgden dat we op de hoogte waren en de materialen en verdere benodigdheden in huis hadden! Nee verkopen past niet bij ons!’’.
De klanten komen inmiddels uit de hele regio, vrouwen van alle leeftijden weten de winkel in de Nijstad te vinden, Ten Buuren is een begrip in de wijde omtrek. ‘’De laatste jaren komt tevens het naaien weer op en dat betekent een opleving in de stoffen, fournituren en patronen. De vraag naar naailessen neemt toe. Met name jonge vrouwen hebben de naaimachine ontdekt, zij willen zelf leuke kleding maken voor hun kinderen of voor zichzelf’’.
Het contact met de klant, het adviseren, Elvira heeft er al die tijd van genoten. Vijftien jaar lang inmiddels. Samen met drie medewerksters stond ze de klanten te woord en was content wanneer er een koop gesloten was en een klant goed geholpen en tevreden de winkel weer verliet.
Nu is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Wat dat moet worden, weet ze niet. Ze is nog zoekende. ‘’Het contact met mensen heb ik altijd geweldig gevonden, dat wil ik blijven doen. Verder ligt alles open’’. ‘’We blijven in ieder geval gewoon door gaan tot volgend jaar, net zoals we dat tot nu toe ook gedaan hebben!’’