Komende zaterdag tijdens Open Monumentendag, worden er in vier monumenten escaperooms ingericht. Geen afgesloten ruimtes overigens, maar wel een doos met raadsels en opdrachten die uitgevoerd moeten worden. Het is bedoeling dat bezoekers op deze manier nog beter naar een monument gaan kijken. Het Bussemakerhuis, de toren van de Oude Kerk, de Bornse Synagoge en de oude Wagenloods op de Meiershof zijn het decor voor de escaperooms. ‘’In een ruimte wordt een doos geplaatst met daarin de raadsels’’, legt Lieke Wensink van de organisatie uit. ‘’Het antwoord is te vinden in het monument. Bezoekers moeten zich dus goed oriënteren. Wordt een vraag goed beantwoord, dan mag de bezoeker verder’’. De werkgroep open Monumentendag wil op deze manier met name meer kinderen bereiken. ‘’Wat is er nu leuker om samen met papa en mama of met opa en oma aan dit spel mee te doen. Op een speelse manier de geschiedenis van een pand leren kennen of de geschiedenis van Borne in je opnemen!’’ Lieke is het jongste lid van de werkgroep Open Monumentendag die verder nog zeven leden telt. Samen willen ze Open Monumentendag nieuw leven inblazen. Niet alleen kijken, maar ook bezig zijn. De wagenloods aan de Meiershof doet dit jaar voor het eerst mee. Deze locatie is het oudste plekje van Borne. ‘’De Meiershof werd al voor 1206 vermeld,’’ verklaart eigenaar Frank Rientjes trots, terwijl hij vertelt over de unieke kruispannen, de wanden van populierenhout en de gebinten van de wagenloods. ‘’Kijk eens naar de stenen waarmee de boerderij is gebouwd. De ene helft is van de steenfabriek van Morselt en de andere helft van Scholten.’’ De familie Rientjes woont al generaties lang op de Meiershof en Frank kan er uren over vertellen. Zaterdag kan hij er helaas niet bij zijn, maar er zijn gidsen die de bezoekers begeleiden en die tevens over de historie vertellen. ‘’Eigenlijk zou iedere inwoners van Borne deze basiskennis moeten hebben’’, vervolgt Lieke. ‘’De geschiedenis van je woonplaats hoort bij erfgoed.’’
Open Monumentendag wordt op vrijdagmiddag al ingeleid met de klassendag. Zo’n 200 basisschoolleerlingen maken dan een puzzeltocht door verschillende monumenten. De St.Stephanuskerk, de Oude Kerk en het Bussemakerhuis nemen een prominente plaats in en ook hierbij staat het interactieve bezig zijn op de voorgrond. ‘’Geschiedenis wordt op deze manier veel aantrekkelijker. Bovendien wordt de interesse gewekt en daar is het ons om te doen!’’ De werkgroep open Monumentendag maakt deel uit van de Heemkundevereniging. Belangstellenden die lid willen worden of die mee willen helpen in een werkgroep kunnen contact opnemen met info@heemkundeborne.nl of een kijkje nemen op de website www. heemkundeborne.nl.
A.H.
Noordmolen Delden
Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2018 wordt uitgebreid voorlichting gegeven bij de Noordmolen en op zondag 9 september hebben we een bemande stand op het terrein van kwekerij “De Border”. Bezoekers kunnen ook daar kennismaken met het productieproces van lijnolie. Op deze stand is veel voorlichtingsmateriaal aanwezig en kun je lijnolie, lijnzaad etc kopen en ook een bouwplaat van De Noordmolen.
De Noordmolen is gebouwd in 1325 en draait op de energie, veroorzaakt door het niveauverschil tussen de stuwvijver ( gevoed door de Oelerbeek) en de Azelerbeek. De 23 vrijwilligers slaan lijnolie uit lijnzaad ( vlaszaad), geheel op ambachtelijke wijze (C02 neutraal) en geven uitleg aan bezoekers over vlas, vlaszaad, het productieproces van lijnolie en van alles daaromheen. Daarmee zijn we complementair een het Bussemakerhuis, waar het immers ook om vlas gaat. Het ambacht van molenaar staat inmiddels op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed!