26 juni 2019 door: T.Stegeman Gemeente koerst af op miljoenentekort

Ga er maar aan staan, dames en heren van de gemeenteraad. U wacht wellicht zeer ingrijpende politieke keuzes. Dat is in het persgesprek de boodschap van wethouder Herman Mulder (financiën) als hij het heeft over de jaarrekening 2018, die klaar is, en de volgende begroting die op stapel staat.

De reden is het sociale domein, waarvoor het Rijk te weinig duiten in het gemeentelijke zakje doet.Het tekort van 2018, 1,8 miljoen euro zegt Mulder nog wel te kunnen opvangen (“corrigeren”), maar voor de jaren erna koerst de gemeente af op een blijvend jaarlijks tekort van 2,1 miljoen. Structureel dus. “Wat de begroting zwaar onder druk zet, ontwrichtend zelfs”, aldus Mulder.

Het blijkt dat het college de raad er al langzaam maar zeker op voorbereidt. Maar hoe, wat, wanneer en met het papieren raadsprogramma als uitgangspunt, die keuze is aan de raad. Zo, als het er staat, kun je het raadsprogramma niet uitvoeren. “Die weg is te breed. In een zorgelijke tijd.”

 

“Eerst met elkaar aftasten”, noemt wethouder Martin Velten het, nadat hij net omstandig zijn verhaal over de transitieagenda/sociale domein heeft gedaan. “We krijgen te weinig. Een bijdrage tussen de 3 en 4 ton. Onvoldoende, als je dat tegen het licht houdt van de stijgende kosten.” (Zie ook het filmpje hierover van RTV Borne.) In november moet er een ‘minder belastende’ begroting liggen. Meer snoeien dan groeien. Daar zal het wel op uitdraaien.

De blik is zorgelijk. Wat te berde wordt gebracht, is zorgelijk. En het gaat in het persgesprek met drie wethouders ook nog eens voornamelijk over zorg. De begroting zit straks structureel, blijvend, met een tekort van een paar miljoen. Dank je wel werd al direct niet gezegd toen de landelijke overheid taken als maatschappelijke ondersteuning, (jeugd)zorg en participatie over de schuttingen van de gemeenten kieperde. Erger, zorgelijker wordt het voor de gemeenten. Ze zijn in rep en roer. Ze komen niet uit met het geld voor vooral de jeugdzorg. En dan hebben de drie het over de aantrekkelijkheid van een gemeente als Borne. Ook voor zorgaanbieders die dat vinden voor hun cliënten. Die aantrekkelijkheid kost de gemeente geld, veel geld uit een budget dat, zoals gezegd, niet toereikend is. Zorgaanbieders azen op leegstaande panden. Er hoeft maar de bestemming ‘maatschappelijk’ op te zitten en weg zijn ze. Het college hoort dat mensen naar Borne verhuizen omdat de zorg hier beter is. Maar ook vanwege de goede voorzieningen, prettig wonen, sfeer, sociale cohesie en minder prikkels dan in een stad. Leuk en strelend om te horen maar het is een spagaat voor de begroting. De raad is aan zet in deze turnhal.

Vraag

Karin Scholten van GB90 wil uitvoerig geïnformeerd worden over de twee fietsoversteekplaatsen op de Rondweg, de N 743. De veiligheidshekwerken die die plekken afschermen, sneuvelen nog wel eens. Hoe vaak zijn daar de afgelopen vijf jaar ongevallen gebeurd, wil ze weten. Hoe vaak zijn de hekwerken vervangen of gerepareerd als gevolg van een ongeval. Kennelijk duurt het vervangen dan wel repareren haar te lang. Of het college niet bij de provincie kan aandringen op spoedige reparatie of vervanging om de veiligheid voor fietsers, voetgangers en automobilisten te verhogen. “Deelt u wat dat betreft onze zorg?”, aldus Scholten.