29 april 2020 door: T.Stegeman RTV Borne belangrijke schakel voor Borne

RTV Borne brengt dagelijks actuele onderwerpen en nieuwsberichten bij de burger thuis. Dat gebeurt op de radio, de televisie maar ook via sociale media waaronder facebook , Instagram, snapchat en twitter. De lokale omroep maakt hierbij gebruik van de zendmachtiging. Het contract hiervoor loopt af per 1 juli, maar kan verlengd worden. Een goed moment om eens een gesprekje aan te gaan bij deze lokale omroep.


Michel Van der Voort is reeds vijf jaar directeur. Samen met hoofdredacteur Constance van Wolferen heeft hij de leiding van de lokale omroep en samen sturen ze de verschillende teams aan. En dat zijn er inmiddels aardig wat. RTV Borne werkt met zo’n veertig mensen, allen vrijwilligers. Een multiculturele groep, gevormd door onder meer hobbyisten, technici, statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, jongeren en senioren. Dagelijks gaan ze op pad om actuele zaken vast te leggen, maar ook om thema’s uit te werken.

Kulturhus


In de studio van de omroep op de eerste etage van het Kulturhus worden de opnames samen met de redactie uitgewerkt, gecorrigeerd en gemonteerd. De eindredactie bepaalt welke video’s er geplaatst kunnen worden. RTV Borne is onderdeel van 1 Twente, een samenwerkingsverband tussen de omroepen in Hengelo, Haaksbergen, Enschede en Almelo. Elke dag wordt gezamenlijk een journaal uitgebracht, waarin aandacht is voor elke aangesloten plaats. De lokale omroepen leveren zelf hiervoor materiaal aan. PolitiekHet eerste journaal wordt om 18.00uur uitgezonden en vervolgens regelmatig herhaald. Daarnaast beschikt RTV Borne over een facebook-pagina waarop alle video’s te zien zijn. Op de website die eraan gekoppeld is, wordt een begeleidende tekst geplaatst.

Stagiaires


RTV Borne is tevens opleidingsschool voor stagiaires. Vanuit het ROC en Windesheim komen studenten naar Borne om de kneepjes van het vak te leren. Ze worden zo breed mogelijk ingezet. ‘’Zo leren deze jongelui alle facetten van een omroep kennen. De studenten maken onderdeel uit van de teams en lopen mee. Uiteraard worden ze gecoached en begeleid’’, verklaart Van der Voort. Zo worden er actuele thema’s vastgelegd maar ook maatschappelijke. ‘’We spelen in op de situaties, zoals momenteel op de coronacrisis. We weten dat er veel ouderen zijn, die geen gebruik maken van internet. Om deze groep toch van informatie te voorzien, maken we radio-uitzendingen. Veel muziek, maar ook informatieve programma’s. Burgemeester Jan Pierik geeft elke week een update van zo’n tien minuten over de stand van zaken binnen de gemeente.’’ Corona heeft ook in Borne een grote impact. Kinderen die voor de leerkrachten ‘’onzichtbaar’’ zijn geworden, slachtoffers van huiselijk geweld, die nu geen melding kunnen doen. ‘’Wij proberen met onze uitzendingen toch zo dicht mogelijk bij de mensen te komen’’.

Voor de toekomst heeft de zender haar plannen al op tafel liggen. ‘’Wij zijn het afgelopen jaar al gestart met educatieve programma’s op basisscholen. Kinderen die meehelpen om een uitzending te maken. Vlogteams die onder meer verslag doen van activiteiten op school. Dat willen we verder uitbreiden. Zo hebben we het afgelopen jaar een talkshow gemaakt met bewoners van het Dijkhuis. In een groep werd er over diverse onderwerpen gesproken, zoals de school vroeger, het spelen, maar ook herinneringen aan de oorlog. Datzelfde willen we ook gaan doen met kinderen. We hadden het plan om op deze manier Radio Oranje op te zetten, een mediaproject samen met de kinderen!’’ Daarnaast wil RTV Borne de wijk intrekken, ingaan op de historie van de wijk, oudere bewoners interviewen, een expositie van foto’s opzetten met achtergrondverhalen. Kortom ideeën genoeg.

‘’Als de coronacrisis achter de rug is en er weer meer ruimte komt voor ons, kunnen we aan de slag. Dan kunnen we onze verkiezing tot beste lokale omroep van Nederland weer waar maken!’’