9 maart 2021 door: T.Stegeman Magazine als cultuurgids om Afrika te ontdekken

door Annemarie Haak

 

Een kleurrijk magazine,  Sauti Ya Afrika, de Stem van Afrika. Boordevol artikelen over de cultuur, de kunst, maar ook Covid-19, educatie en recepten van overheerlijke gerechten, typerend voor de landstreek waar ze gegeten worden. Odillia Anyachi Okonga is er supertrots op. Ze ziet het als een aanvulling op de Afrikaanse school waarvan ze een van de oprichters is. De redactie wordt gevormd door vijf mensen, inclusief Odillia. Het is de bedoeling dat het tijdschrift drie keer per jaar verschijnt.

 

Het is nog maar net op de markt of de vraag stijgt al. ‘’Ik krijg van overal telefoontjes met de vraag waar het te koop is!’’ lacht ze. ‘’Zelfs uit Amsterdam, te gek toch!’’. De opzet is om het publiek kennis te laten maken met de rijke Afrikaanse cultuur. ‘’Veel mensen hebben kinderen uit een Afrikaans land geadopteerd, maar weten eigenlijk niets over dit continent. Dat is jammer, want zo’n kind vraagt naar zijn  identiteit, iedereen wil weten waar hij of zij vandaan komt. Kijk maar naar tv-programma’s als Spoorloos etc. Dat is de natuur.’’ Ook binnen de Afrikaanse School merkt de redacteur deze toenemende belangstelling.

‘’Wij hebben zo’n rijke cultuur, er zijn zoveel tradities en gewoontes, daar moet meer bekendheid aan gegeven worden. Wij leven hier in Nederland in een multiculturele samenleving waaronder veel Afrikanen, dan is het ook goed om meer van elkaars cultuur te weten. Dat zorgt voor meer begrip voor elkaar. Bovendien reizen Europeanen erg graag en bezoeken onder meer Afrikaanse landen. Dan is het goed om vooraf iets te weten over het te bezoeken land’’.

 

Voor de liefde naar Borne

 

Zelf woont ze al sinds 2004 in Borne, ze volgde haar hart, trouwde en is moeder van twee prachtige zonen. In haar geboorteland Kenia stond ze voor de klas en gaf onder meer Swahili, geschiedenis en lessen in landbouw. ‘’Met name landbouw was mijn specialisme. Ik heb lange tijd contact gehouden met Kenia en hielp studenten uit dit land om wegwijs te worden in Nederland. Hier staat het landbouwonderwijs op een heel hoog peil.’’ De Afrikaanse school richt zich op het leren spreken van het Swahili, maar ook op de muziek, de dans, de folklore, de geschiedenis, de literatuur en het koken van specifieke gerechten. ‘’Het aanbod is zo breed en divers mogelijk, we willen Afrika laten zien in al zijn facetten.’’ De school is bedoeld voor volwassenen, maar ook voor kinderen. ‘’Met dit magazine hopen we een nog breder publiek te bereiken.’’

 
Vrienden van Afrika schrijven

 

In eerste instantie is het magazine in het Engels opgezet. ‘’Wij spreken de Nederlandse taal allemaal goed, maar de grammatica blijft moeilijk. Veel Nederlanders spreken daarentegen goed Engels en is het voor ons dus makkelijker om dit blad in het Engels uit te geven. We willen het magazine echter ook in het Nederlands uitgeven, vandaar dat we op zoek zijn naar goede vertalers die ons zouden kunnen helpen.’’ Naast de eigen redactie is er ook een groep Vrienden van Afrika opgezet, die hun eigen ervaringen aan het papier toevertrouwen en ook deze verhalen worden gepubliceerd. ‘’De inhoud is dus eigenlijk veelomvattend en dat moet ook, we willen zoveel mogelijk mensen bereiken.’’

Sauti Ya Afrika is verkrijgbaar bij Bruna en bij Broekhuis.

 

Bij de foto: Odillia wil het mooie van Afrika laten zien