door Annemarie Haak
Een kleurrijk magazine, Sauti Ya Afrika, de Stem van Afrika. Boordevol artikelen over de cultuur, de kunst, maar ook Covid-19, educatie en recepten van overheerlijke gerechten, typerend voor de landstreek waar ze gegeten worden. Odillia Anyachi Okonga is er supertrots op. Ze ziet het als een aanvulling op de Afrikaanse school waarvan ze een van de oprichters is. De redactie wordt gevormd door vijf mensen, inclusief Odillia. Het is de bedoeling dat het tijdschrift drie keer per jaar verschijnt.
Het is nog maar net op de markt of de vraag stijgt al. ‘’Ik krijg van overal telefoontjes met de vraag waar het te koop is!’’ lacht ze. ‘’Zelfs uit Amsterdam, te gek toch!’’. De opzet is om het publiek kennis te laten maken met de rijke Afrikaanse cultuur. ‘’Veel mensen hebben kinderen uit een Afrikaans land geadopteerd, maar weten eigenlijk niets over dit continent. Dat is jammer, want zo’n kind vraagt naar zijn identiteit, iedereen wil weten waar hij of zij vandaan komt. Kijk maar naar tv-programma’s als Spoorloos etc. Dat is de natuur.’’ Ook binnen de Afrikaanse School merkt de redacteur deze toenemende belangstelling.
‘’Wij hebben zo’n rijke cultuur, er zijn zoveel tradities en gewoontes, daar moet meer bekendheid aan gegeven worden. Wij leven hier in Nederland in een multiculturele samenleving waaronder veel Afrikanen, dan is het ook goed om meer van elkaars cultuur te weten. Dat zorgt voor meer begrip voor elkaar. Bovendien reizen Europeanen erg graag en bezoeken onder meer Afrikaanse landen. Dan is het goed om vooraf iets te weten over het te bezoeken land’’.
Voor de liefde naar Borne
Vrienden van Afrika schrijven