door Annemarie Haak
Met deze olijke slagzin wordt menig bezoeker de nieuwe boerderijwinkel, annex rustpunt van de familie Jannink aan de Hedeveldsweg binnen gelokt. Rian is maar wat trots op dit geheel. Echtgenoot René heeft er zijn best op gedaan en het resultaat mag er zijn. De winkel biedt niet alleen onderdak aan de eitomatiek( een automatiek maar dan gevuld met eieren), maar ook aan tal van streekproducten. Daarnaast kunnen passanten genieten van een lekker kopje koffie dat zelf gezet kan worden en waarvoor tevens een gezellige koffiehoek is ingericht. Zelfs het toilet ontbreekt niet.
Rian raakt niet uitgepraat over deze nieuwe aanwinst. De woorden stromen als de spreekwoordelijke waterval uit haar mond. Enthousiast vertelt ze over de samenwerking met de verschillende lokale en regionale ondernemers. Van de chocola van Zeut, het drankje van de Barrique, het Spanjaardbier, de krentenwegge van Schabbink uit Saasveld, het vlees uit Fleringen, tot de asperges en de wijn uit Bentelo. ‘’In ons winkeltje heb ik een bescheiden aanbod van allerlei producten uit de buurt, dat voortdurend aangevuld wordt. Het is nog niet helemaal compleet, maar daar wordt aan gewerkt. We zijn nog in gesprek met een aantal ondernemers.’’
Het hoofdproduct blijft echter het ei. René en Rian runnen al een aantal jaren een kippenboerderij. In eerste instantie hadden ze zo’n 34.000 kippen, een behoorlijk aantal, maar toch niet genoeg om voldoende rendement te hebben. En dus moest er een keus gemaakt worden. Groter worden of een andere route kiezen. Dat andere werd biologisch. Dat betekende onder meer minder kippen, meer loopruimte en strengere eisen. Maar ze deden het. ‘’Het was een hele omslag, maar achteraf zijn we blij dat we die keus gemaakt hebben. Zelf waren we er al van overtuigd dat biologisch beter is en nu we zover zijn, zijn we heel blij dat we die keus gemaakt hebben.’’ Er lopen nu 12.000 kippen in dezelfde stal, waarin voorheen 34.00o dieren zaten. Deze kunnen ook gewoon naar buiten en hebben ruimte in overvloed. ‘’Momenteel zitten ze binnen vanwege de vogelgriep en daar hebben ze ook heel veel beweegruimte. Maar het is uiteraard veel leuker wanneer je de kippen kunt zien als ze buiten lopen. We hopen dat dit gauw weer het geval zal zijn.’’
De boerderijwinkel is niet altijd open, maar het rustpunt wel. Bezoekers kunnen altijd naar binnen om even de benen te strekken, een kopje koffie te drinken of eieren te kopen. De winkel kan met een glazen wand afgesloten worden. ‘’’We liggen hier aan de Hedeveldsweg in het gebied van de Groene poort, dat betekent, dat veel fiets- en wandelroutes hier langs lopen. We hebben een oplaadpunt voor de fietsen, daar past een rustpunt uitstekend bij.’’ Hemelvaartsdag was al een topdag. Rian en René wilden een soort try-out houden en die was 100% geslaagd.
En toch zijn er nog plannen voor de toekomst. Een groot scherm aan de wand moet gaan tonen hoe het de kippen vergaat in de stal. ‘’Maar ook andere ondernemers kunnen dan laten hoe hun producten geteeld worden.’’
De boerderijwinkel is op donderdag geopend van 13u tot 17u. Op vrijdag en zaterdag van 10u tot 16u.